WAMP Server stays offline. MySQL service not starting "could not start the wampmysqld64 service - error 1067"

Related searches

I have spent hours trying to get the server running (for the first time), trying many solutions posted online, but to no success.

First time install (Win 7 x64), light remains orage (server offline). If I look at service, the start/resume service remains green:

If I go in services and try start wampmysqld64 service I get this error message:

Here is the Event Viewer Application log (the WAMP mysql log is empty):

Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None Aborting
Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None Unknown/unsupported storage engine: InnoDB
Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None Plugin 'InnoDB' registration as a STORAGE ENGINE failed.
Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None Plugin 'InnoDB' init function returned error.
Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None InnoDB: Could not open or create the system tablespace. If you tried to add new data files to the system tablespace, and it failed here, you should now edit innodb_data_file_path in my.cnf back to what it was, and remove the new ibdata files InnoDB created in this failed attempt. InnoDB only wrote those files full of zeros, but did not yet use them in any way. But be careful: do not remove old data files which contain your precious data!
Error   11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None InnoDB: space header page consists of zero bytes in data file .\ibdata1
Warning 11/09/2015 09:04:22 MySQL   100 None InnoDB: Doublewrite does not have page_no=0 of space: 0

I haven't removed/deleted any files, but I did install WAMP server on my D drive (OS on C) due to space limitations).

Installing WAMPServer on the D: drive is just fine.

Possibly somehow these files have been corrupted so try deleting them.

Stop WAMPServer

Delete these files, as this is an initial install they will not have any data in them and the restart of WAMPServer should cause MYSQL to re-create them.

\wamp\bin\mysql\mysql5.6.17\data\ib_logfile0
\wamp\bin\mysql\mysql5.6.17\data\ib_logfile1
\wamp\bin\mysql\mysql5.6.17\data\ibdata1

Now for a little bug fix: Edit \wamp\bin\mysql\mysql5.6.17\my.ini Find the section marker [wampmysqld] and change it to [wampmysqld64]

Save my.ini

Restart WAMPServer

Also if you are a little short of memory adding this parameter to the my.ini file inside the [wampmysqld64] will reduce the MYSQL memory requirement. Later versions of MYSQL seem to use a hugh amounts of memory ( half a gig ) lots of which is the table_definition_cache for MYISAM files, this will reduce it to something sensible and not effect your use of MYISAM files.

[wampmysqld64]
table_definition_cache = 600

Wampserver icon not going green fully, mysql services not starting up?, Click on wampserver icon then -> Apache -> httpd. conf -> search listen here you will find port number like this #Listen 12.34. 56.78:80 Listen 80 change this port number with any other number like Listen 12.34. Now, reinstall wamp and it should work fine. MySQL service not starting “could not start the wampmysqld64 service - er Answer 08/31/2018 Developer FAQ 1 I have spent hours trying to get the server running (for the first time), trying many solutions posted online, but to no success.

In my case I just had to: edit \wamp\bin\mysql\mysql5.6.17\my.ini and find the section [wampmysqld] and change it to [wampmysqld64].

Then I restarted mysql and it worked!

WAMP MySQL service does not start, Search for mysql-bin.index file, delete it, then restart MySQL. that mySql is using on your system then change the port number of wamp servers mySql service� I had the same problem. Mysql didn't start. go to services. right click the wampmysqld go to properties. startup type select manual. right click and click start service. worked for me.

For me, I realised that I had another MySQL program (from Oracle) installed that was causing a common port-use conflict. Uninstall/disable MySQL server/workbench and other MySQL programs then restart WAMP. This might solve the problem, it worked for me.

I also uninstalled and deleted an old version of WAMP before installing the latest version.

WAMP orange icon, MySQL service is not working [FIX], If your WAMP icon is orange instead of green, then one of your WAMP services is not working Duration: 1:31 Posted: May 7, 2016 another solution for this problem is to change the port setting in wamp server, you need to go. appache—–>httpd.config and find 8080 , replace it to with your own number. make two changes. in my case i put the port number 90. 1) Listen 90.

  1. If mysql service is not starting open my.ini file located at C:\wamp\bin\mysql\mysql[version]\my.ini

  2. Change port number to 3305 at 3 location:

Here:

#password   = your_password
port        = 3305
socket      = /tmp/mysql.sock

Here:

\# The MySQL server
[wampmysqld]
port        = 3305

And here:

[mysqld]
port=3305
  1. Now go to C:\wamp\apps\phpmyadmin[version], find config.inc.php and change this line:
$cfg['Servers'][$i]['port'] = '3306';

to this:

$cfg['Servers'][$i]['port'] = '3305';

(3305 being the port you selected previously).

Those steps should get your MySQL running.

- PHP, Apache, MySQL, Windows : WampServer, I now switched off the laptop and logged-in using another user I started the wamp server but the services would not start (MYSQL and The only thing I know is to disable MS IIS, but I did not see it in the list of services. Check if MySQL is open, close it. Go to task manager and end process tree. Now restart wampserver. And then the MySQL (when it turns green). Hopefully it will work! As it happens, wampserver uses the same port as MySQL, therefore, the mysql service is unable to run when MySQL is running.

WampServer MYSQL not responding - TNG_Wiki, Check WAMP server to see if MYSQL is running. Not Running. WampServer 2.2, WampServer 2.0c. 2.2 Services are not running� C:\ProgramData\MySQL\MySQL Server 8.0\ 3. Restart MYSql80 service (or reboot your computer) 4. Started MySQL in command mode: MySQL -u=root -p and typed the following commands: flush privileges; ALTER USER 'root'@'localhost' IDENTIFIED BY 'put your new password here'; exit 5. Take out the text below to the my.ini file just below the [mysqld]

If the icon remains red or orange, it means that one or more components are not working as they should. Apache, MySQL and PHP all have error logs that are accessible from the WampServer menu and it’s a good idea to check those if there’s any problem but here are a couple of things you can also try.

Control Panel, Add/Remove Programs, Add/Remove Windows Components, uncheck Internet Information Services (IIS) Restart computer, then restart Wamp. Also, in folder C:\WINDOWS\System32\drivers\etc, open file hosts and delete anything in this file and have only this line below and nothing else. 127.0.0.1 localhost.

Comments
  • @Mecanik I tried this but did not make a difference
  • I see, then why not use Winginx? Xammp and Lammp and Wammp from my opinion is crap...
  • @Mecanik I haven't used any of the 3 but a google search pointed me to WAMP. What is it that you like about Winginx? If I don't find a solution, that will be go to that
  • +1 - I owe you a keg of beer! This works, thank you so much! Good to know about the hungry memory usage as well, that will be useful on another of my machines! Thanks again!
  • Mmmmm I look forward to the beer, best thankyou I have ever had on SO. Friday Night is Party Night
  • it really was turning out to be a write-off day (one of my IDEs also crashed today), but everything is solved now :). I did actually think it was a corrupt file, but after the 3rd consecutive install attempt, I didn't think it would be that. Anyway, I'll salute you with my Leffe tonight. Friday Night is Party Night
  • Well in that case Prost
  • All database will remain same as it was after this steps ?